Shinrin-Yoku Natuurretraite Rhythms of Summer

Shinrin-Yoku Natuurretraite Rhythms of Summer

 19 – 23 juli 2021, Ecolonie, Frankrijk VOL – nieuwe data 2022 volgen in oktober.

 

Everything in nature invites us constantly to be what we are.

– Gretel Ehrlich

Ruimte voor het zomerritme

De zomer is bij uitstek de tijd om je vaste ritmes los te laten, waardoor er ruimte kan ontstaan. Ruimte om te vertragen en te aarden. Ruimte om de warme bosgrond te ruiken, de beek langs je voeten te laten stromen, de libellen te horen zoemen en de wind met de wilgentakken te zien spelen. Deze aardende ervaringen brengen je in dieper contact met jouw unieke natuurlijke ritme, jouw ‘ware natuur’.

And in the forest I go to lose my mind and find my soul.

– John Muir

Wat doen we?
De Shinrin-Yoku Retraite Rhythms of Summer is een verwenweek in de natuur waarin je jezelf opent voor het ritme van de zomer om meer ruimte te maken voor jouw natuurlijke ritme. Eenvoudige uitnodigingen ondersteunen je hierin. Je gaat op pad met een kleine groep natuurliefhebbers (maximaal 8) onder begeleiding van Marije Geenevasen.

Iedere cursusdag beginnen we met een ‘bosbad’, dat grotendeels in stilte plaatsvindt in een van de prachtige bossen rondom Ecolonie en dat we afsluiten met bosthee en een gezonde zoete versnapering. Daarnaast maken we ruimte voor het bezoeken van enkele natuurlijke krachtplekken en voeren we eenvoudige natuurrituelen uit, die zowel afkomstig zijn uit de traditie van oude natuurvolkeren als de antroposofie. Op dinsdag zijn we een hele dag in het bos en nemen we alle tijd om ons onder te dompelen in de sprookjesachtige Wolvenvallei om via Forge Neuve terug te gaan naar Ecolonie.

Voor wie?
Ben je benieuwd naar Shinrin-Yoku of bosbaden? Verlang je ernaar het voedende en rustgevende ritme van de natuur op een dieper niveau te ervaren? Wil je je balans (her)vinden in je dagelijks leven en wat meer energie krijgen? Of zoek je gewoon wat ontspanning en sta je open voor meditatieve en aardende uitnodigingen in de natuur? Dan sluit deze natuurretraite aan bij jou. Om in alle rust het bos te ervaren, wandelen we in kleine groepen van maximaal acht deelnemers. We leggen geen lange afstanden af (max 8 kilometer op dinsdag), maar het is wel van belang dat je goed ter been bent.

Ervaringen van eerdere deelnemers
Deze natuurretraite heeft mij zoveel liefde en rust gebracht, die ik lichamelijk nog ervaar in mijn buik en hart. Ik voel me dankbaar om wat de natuur mij gegeven heeft. De retraite heeft me daarnaast vele kleine inzichten gegeven en mooie prachtige ervaringen gegeven, waardoor ik me waarlijk krachtig in Rust voel. Dank, Marije, vanuit mijn hart, voor jouw openheid, aandacht en je warme liefdevolle begeleiding van ons allemaal.
– Bea Heijnens

De eenvoud en vertraging gaf zoveel diepgang, plezier en een groots wijds gevoel. En de eenvoud en puurheid van jouw ZIJN, Marije, maakte dat ik daarin mee kon bewegen. Nogmaals dank daarvoor.
– Ernie Gerstmans

Het één worden met de natuur. Het was een liefdevolle week die ik mijzelf cadeau heb gedaan, begeleid door een kundig en mooi mens!
– Gisela Peelen

De natuurretraite in ECOlonie was een weldaad voor lichaam en geest. Op een prettige manier nodigt Marije je uit om te verbinden met de natuur en jezelf, waardoor je antwoorden vindt op (levens-)vragen.
– N.N.

Deze retraite bracht mij weer in verbinding met de natuur en heeft voor mij een proces geopend van aarden, waar ik al een tijdje naar verlangde, maar deze weg zelf openen lukte niet. In de retraite gebeurde dit op een veilige, natuurlijke en zachte manier. Het heeft voor mij een prachtig en krachtig begin geopend van een nieuw proces. Ook heb ik weer een nieuwe blik op alles om mij heen, weer als een kind vol verwondering :-).
– Sophie

Deze retraite gaf me rust en verstilling en tegelijkertijd energie door de inzichten die ik via de natuur kreeg, door de helende werking van de natuur zelf en de natuurlijke begeleiding (goede vragen en verzorging) van Marije (Geenevasen) zelf.
– Marije Veenkamp

De retraite bracht mij verbinding tussen lichaam, geest en ziel. En veel rust van binnen met een heldere kijk op van alles wat nu speelt in mijn leven. Door de veilige bedding die Marije creëerde, was er ruimte om wat zich aandiende te verwelkomen. Het was echt een kadootje om te ervaren. Wat ik ook bijzonder vond, was dat ik veel beter contact kon maken met mijn lichaam, ook doordat je steeds uitnodigde om goed te voelen wat in het moment de juiste plek, houding was.
Ik vond de rituelen prachtig en verhelderend. Doordat je vragen stelde en de natuur daarin betrok, ging mijn eigen proces naar een dieper niveau. En dat zag ik ook in de groep, waardoor het versterkt werd bij iedereen.
– Monique Oude Vrielink

Praktische informatie en inschrijven

Plaats
Deze natuurretraite vindt plaats op Ecolonie, in en rondom de prachtige vallei van de rivier de Ourche in de Lage Vogezen in Frankrijk (vanaf Maastricht ongeveer 400 km). Ecolonie biedt diverse overnachtingsmogelijkheden (tent, gites of hotel). Ook kun je als je dat wilt tegen betaling mee eten met de heerlijke biologische keuken. Direct grenzend aan Ecolonie grenst de adembenemende wolvenvallei, en van de mooiste plekken om te bosbaden.

Data & Tijd
Data: maandag 19 juli t/m vrijdag 23 juli 2021 – nieuwe data voor 2022 volgen in oktober.
Tijd: 3 ochtenden (maandag, donderdag en vrijdag) van 09.30 tot 12.30 uur en een hele dag op dinsdag (van 9.30 uur tot ongeveer 15.30 uur). De woensdag is een vrije dag; afhankelijk van de behoefte van de groep is er donderdagavond nog een avondsessie (facultatief). We verzamelen telkens 5 minuten voor aanvang bij het prikbord op de court van Ecolonie.
Introductie: zondagochtend van 9.30 – 11.00 uur (max 10 personen).

Weersomstandigheden
Het bos is altijd heerlijk en voedend, of het nu regent of de zon schijnt en volgens ons bestaat slecht weer niet. De retraite gaat dus door onder alle weersomstandigheden, behalve bij noodweer. In dat geval word je tijdig bericht.

Wat neem je wel/niet mee?
Het is raadzaam om goede wandelschoenen en ontspannen kleding te dragen en voldoende drinkwater, regenkleding (geen paraplu) en een handdoek of matje om op te zitten mee te nemen. Je telefoon en je fototoestel kun je het beste uitzetten of thuis laten.

Kosten
295 euro, inclusief afgestemd programma met bosthee & een gezonde versnapering per cursusdag en een verse biologische lunch met oa bossoep + een drankje op Forge Neuve op dinsdag. Exclusief overige maaltijden, reis en overnachtingen (je kiest hierbij zelf of je in een tent, een gastenkamer of een gîte wilt overnachten). Je boekt je cursus, overnachting en eventuele maaltijden zelf direct bij Ecolonie.

Meer informatie / Aanmelden
Interesse in retraites van Rhythms of Nature? Stuur dan een mailtje naar info@rhythmsofnature.nl. Ik houd je dan als een van de eersten op de hoogte van volgende retraites. Voor vragen/meer informatie: info@rhythmsofnature.nl / 06-34988958

Aanmelden cursus en overnachting: Je reserveert je cursus én overnachtingen direct via Ecolonie. Het is fijn als je mij daarnaast ook een mailtje stuurt dat je je hebt aangemeld (info@rhythmsofnature.nl). Via dit adres kun je je cursus en overnachting direct boeken: https://www.ecolonie.eu/nl/activiteiten/cursussen/shinrin-yoku-natuurretraite