Shinrin-Yoku Natuurretraite – nieuwe data volgen

Shinrin-Yoku Natuurretraite – nieuwe data volgen

Everything in nature invites us constantly to be what we are.

– Gretel Ehrlich

Ruimte voor het natuurritme in jezelf

Begin mei is bij uitstek de tijd om je te verwonderen wat er dit jaar mag ontstaan, van binnen naar buiten. In de telling van oude natuurvolkeren begon de zomer met Beltane, begin mei en bereikte zij haar hoogtepunt rond 21 juni. Door in deze prille zomertijd je vaste ritme los te laten en je onder te dompelen in de natuur, kan er ruimte kan ontstaan voor de vormen die zich in en buiten jou als vanzelf aandienen. Ruimte om te vertragen en te aarden. Ruimte om de ontwakende bosgrond te ruiken, de beek langs je voeten te laten stromen, het frisse groen in je op te nemen en de wind met de wilgentakken te zien spelen. Deze aardende ervaringen brengen je in dieper contact met jouw unieke natuurlijke ritme, jouw ‘ware natuur’.

And in the forest I go, to lose my mind and find my soul.

– John Muir

Wat doen we?
De Shinrin-Yoku Retraite Rhythms of Early Summer is een verwenweek in de natuur waarin je jezelf opent voor het ritme van de prille zomer om meer ruimte te maken voor jouw natuurlijke ritme. Eenvoudige uitnodigingen ondersteunen je hierin. Je gaat op pad met een kleine groep natuurliefhebbers (maximaal 8) onder begeleiding van Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku (bosbaden) en natuurcoach.

Iedere cursusdag beginnen we met een ‘bosbad’, dat grotendeels in stilte plaatsvindt in een van de prachtige bossen rondom Ecolonie en dat we afsluiten met bosthee en een gezonde versnapering. Daarnaast maken we ruimte voor het bezoeken van enkele natuurlijke krachtplekken en voeren we eenvoudige natuurrituelen uit, die zowel afkomstig zijn uit de traditie van oude natuurvolkeren als de antroposofie. Op dinsdag zijn we een hele dag in het bos en nemen we alle tijd om ons onder te dompelen in de sprookjesachtige Wolvenvallei om via Forge Neuve terug te gaan naar Ecolonie.

Voor wie?
Ben je benieuwd naar Shinrin-Yoku of bosbaden? Verlang je ernaar het voedende en rustgevende ritme van de natuur op een dieper niveau te ervaren, zodat je het (verder) kunt integreren in je leven? Wil je je balans (her)vinden in je dagelijks leven en wat meer energie krijgen? Of zoek je gewoon wat ontspanning en sta je open voor meditatieve en aardende uitnodigingen in de natuur? Dan sluit deze natuurretraite aan bij jou. Om in alle rust het bos te ervaren, wandelen we in kleine groepen van maximaal acht deelnemers. We leggen geen lange afstanden af (max 8 kilometer op dinsdag), maar het is wel van belang dat je goed ter been bent.

Ervaringen van eerdere deelnemers
Deze natuurretraite heeft mij zoveel liefde en rust gebracht, die ik lichamelijk nog ervaar in mijn buik en hart. Ik voel me dankbaar om wat de natuur mij gegeven heeft. De retraite heeft me daarnaast vele kleine inzichten en mooie prachtige ervaringen gegeven, waardoor ik me waarlijk krachtig in Rust voel. Dank, Marije, vanuit mijn hart, voor jouw openheid, aandacht en je warme liefdevolle begeleiding van ons allemaal.
– Bea Heijnens

De eenvoud en vertraging gaf zoveel diepgang, plezier en een groots wijds gevoel. En de eenvoud en puurheid van jouw ZIJN, Marije, maakte dat ik daarin mee kon bewegen. Nogmaals dank daarvoor.
– Ernie Gerstmans

Het één worden met de natuur. Het was een liefdevolle week die ik mijzelf cadeau heb gedaan, begeleid door een kundig en mooi mens!
– Gisela Peelen

Het was heerlijk om zo te verstillen en één te worden met de natuur. Marije begeleidt dit heel rustig en professioneel. Ze heeft een scherp oog voor wat er speelt bij iedereen en wat ieder nodig heeft. Het heeft me rust en inzicht gebracht en ik kan het iedereen aanraden!
– Pauline Peerboom

Deze retraite bracht mij weer in verbinding met de natuur en heeft voor mij een proces geopend van aarden, waar ik al een tijdje naar verlangde, maar deze weg zelf openen lukte niet. In de retraite gebeurde dit op een veilige, natuurlijke en zachte manier. Het heeft voor mij een prachtig en krachtig begin geopend van een nieuw proces. Ook heb ik weer een nieuwe blik op alles om mij heen, weer als een kind vol verwondering :-).
– Sophie

Deze retraite gaf me rust en verstilling en tegelijkertijd energie door de inzichten die ik via de natuur kreeg, door de helende werking van de natuur zelf en de natuurlijke begeleiding (goede vragen en verzorging) van Marije (Geenevasen) zelf.
– Marije Veenkamp

De retraite bracht mij verbinding tussen lichaam, geest en ziel. En veel rust van binnen met een heldere kijk op van alles wat nu speelt in mijn leven. Door de veilige bedding die Marije creëerde, was er ruimte om wat zich aandiende te verwelkomen. Het was echt een kadootje om te ervaren. Wat ik ook bijzonder vond, was dat ik veel beter contact kon maken met mijn lichaam, ook doordat je steeds uitnodigde om goed te voelen wat in het moment de juiste plek, houding was.
Ik vond de rituelen prachtig en verhelderend. Doordat je vragen stelde en de natuur daarin betrok, ging mijn eigen proces naar een dieper niveau. En dat zag ik ook in de groep, waardoor het versterkt werd bij iedereen.
– Monique Oude Vrielink

Praktische informatie en inschrijven

Plaats
Deze natuurretraite vindt plaats op Ecolonie, in en rondom de prachtige vallei van de rivier de Ourche in de Lage Vogezen in Frankrijk (vanaf Maastricht ongeveer 400 km). Ecolonie biedt diverse overnachtingsmogelijkheden (tent, gites of hotel). Ook kun je als je dat wilt tegen betaling mee eten met de heerlijke biologische keuken. Direct grenzend aan Ecolonie grenst de adembenemende wolvenvallei, en van de mooiste plekken om te bosbaden.

Data & Tijd
Data: data volgen! Als je interesse hebt, stuur een mail naar info@rhythmsofnature.nl

Weersomstandigheden
Het bos is altijd heerlijk en voedend, of het nu regent of de zon schijnt. Slecht weer bestaat wat mij betreft dus niet (slechte kleding overigens wel ;-).  De retraite gaat dus door onder alle weersomstandigheden, behalve bij noodweer. In dat geval word je tijdig bericht.

Wat neem je wel/niet mee?
Het is raadzaam om goede waterdichte wandelschoenen en ontspannen kleding te dragen en voldoende drinkwater, regenkleding (geen paraplu) en een handdoek of matje om op te zitten mee te nemen. Je telefoon en je fototoestel kun je het beste uitzetten of thuis laten. Ook kun je beter geen parfum of aftershave op doen (als je dat al van plan was ;-)), dan ruiken we het bos beter.

Kosten
Kosten volgen zodra het aantal dagen bekend is.

Meer informatie / Aanmelden
Wil je graag mee? Stuur dan een mailtje naar info@rhythmsofnature.nl; je wordt dan als een van de eersten op de hoogte gehouden zodra nieuwe data bekend zijn.