Shinrin-Yoku Natuurretraite Frankrijk

voorjaar 2024, data volgen

Shinrin-Yoku Natuurretraite Frankrijk
voorjaar 2024, data volgen

Everything in nature invites us constantly to be what we are.

– Gretel Ehrlich

Ruimte voor het natuurritme in jezelf

De natuur nodigt je uit om dicht bij het ritme te komen dat je van nature in je draagt. De overgangstijden van zomer naar herfst zijn bij uitstek de tijd om je vaste ritmes los te laten, waardoor er ruimte kan ontstaan. Ruimte om te vertragen en te aarden. Ruimte om de bosgrond te ruiken, de beek langs je voeten te laten stromen en de wind met de wilgentakken te zien spelen. Deze aardende ervaringen brengen je in dieper contact met jouw unieke natuurlijke ritme, jouw ‘ware natuur’.

Wolvenvallei

Het is niet voor niets dat juist hier de Bosbadretraite voornamelijk plaatsvindt in de ‘wolvenvallei’ in de Lage Vogezen van Frankrijk. Dit gebied is voor mij als een baarmoeder van Moeder Aarde, vol mossen, stromende beken en een magische bedding. Verheug jij je om je te verbinden met de bron van Terra Gaia en daarmee je eigen oneindige bron? Dan is deze retraite iets voor jou!

And in the forest I go, to lose my mind and find my soul.

– John Muir

Wat doen we?
De Shinrin-Yoku Natuur Retraite is een verwenweek in de natuur waarin je jezelf opent voor het ritme van het bos in de lente of beginnende herfst (afhankelijk van de week die je kiest), om meer ruimte te maken voor jouw natuurlijke ritme. Eenvoudige uitnodigingen ondersteunen je hierin. Je gaat op pad met een kleine groep natuurliefhebbers (maximaal 8) onder begeleiding van Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku (bosbaden) en natuurcoach.

Iedere cursusdag beginnen we met een ‘bosbad’, dat grotendeels in stilte plaatsvindt in een van de prachtige bossen rondom Ecolonie en dat we afsluiten met bosthee en een gezonde versnapering. Daarnaast maken we ruimte voor het bezoeken van enkele natuurlijke krachtplekken en voeren we eenvoudige natuurrituelen uit, die zowel afkomstig zijn uit de traditie van oude natuurvolkeren als de antroposofie. Op dinsdag zijn we een hele dag in het bos en nemen we alle tijd om ons onder te dompelen in de sprookjesachtige Wolvenvallei om via Forge Neuve terug te gaan naar Ecolonie.

Voor wie?
Ben je benieuwd naar Shinrin-Yoku of bosbaden? Verlang je ernaar het voedende en rustgevende ritme van de natuur op een dieper niveau te ervaren, zodat je het (verder) kunt integreren in je leven? Verlang je ernaar de stem van je intuïtie via de natuur op een eenvoudige wijze te leren horen of beter te verstaan? Wil je je balans (her)vinden in je dagelijks leven en wat meer energie krijgen? Of zoek je gewoon wat ontspanning en sta je open voor meditatieve en aardende uitnodigingen in de natuur? Dan sluit deze natuurretraite aan bij jou. Om in alle rust het bos te ervaren, wandelen we in kleine groepen van maximaal acht deelnemers. We leggen geen lange afstanden af (max 8 kilometer op dinsdag), maar het is wel van belang dat je goed ter been bent.


Ervaringen van eerdere deelnemers
Deze natuurretraite heeft mij zoveel liefde en rust gebracht, die ik lichamelijk nog ervaar in mijn buik en hart. Ik voel me dankbaar om wat de natuur mij gegeven heeft. De retraite heeft me daarnaast vele kleine inzichten en mooie prachtige ervaringen gegeven, waardoor ik me waarlijk krachtig in Rust voel. Dank, Marije, vanuit mijn hart, voor jouw openheid, aandacht en je warme liefdevolle begeleiding van ons allemaal.
– Bea Heijnens

De eenvoud en vertraging gaf zoveel diepgang, plezier en een groots wijds gevoel. En de eenvoud en puurheid van jouw ZIJN, Marije, maakte dat ik daarin mee kon bewegen. Nogmaals dank daarvoor.
– Ernie Gerstmans

In deze week heb mijn ervaring met de natuur verdiept, waardoor mijn eigen diepste natuur naar boven kon komen.  Ik ben mij nu meer bewust van het ervaren van de Engelenwereld en heb ik dat leren verankeren. De uitnodigende begeleiding van Marije was erg helpend om de verdieping aan te gaan. Ook voel ik meer dankbaarheid voor de natuur.
– Yvonne de Gouw

Het één worden met de natuur. Het was een liefdevolle week die ik mijzelf cadeau heb gedaan, begeleid door een kundig en mooi mens!
– Gisela Peelen

Deze retraite heeft mij vooral de ervaring van het ‘ZIJN’ in het bos gebracht in plaats van altijd ‘onderweg’ zijn in het bos. Hierdoor kon ik veel meer van het bos genieten dan dat ik het gebruik als decor voor een wandeling. Het bos-douchen en de spelelementen hielpen mij hierbij en daar heb ik erg van genoten!
– Bert

In het bos vervloeide ik met al wat is op de laatste dag van de retraite. Als je van natuur houdt, is dit een topplek om te verstillen, diep te genieten en op te gaan in de perfectie van het bos en het mos, onder zorgvuldige en liefdevolle begeleiding!
– N.N.

De natuurretraite heeft me veel diepe inzichten gegeven over mezelf. De onverwachte manier van werken van Marije en het doorvragen van haar om bij de diepere onverwachte betekenissen te komen, waren voor mij hoogtepunten. Ik kan dit aan iedereen aanbevelen die op zelfonderzoek wil. Ik heb vele opleidingen van alternatieve therapieën & jaartrainingen gevolgd, maar was geraakt hoe Marije met gemak en met liefde om alle ongemakken heen me diepere lagen liet zien over mezelf.
Sjaak B.

Het was heerlijk om zo te verstillen en één te worden met de natuur. Marije begeleidt dit heel rustig en professioneel. Ze heeft een scherp oog voor wat er speelt bij iedereen en wat ieder nodig heeft. Het heeft me rust en inzicht gebracht en ik kan het iedereen aanraden!
– Pauline Peerboom

Deze retraite bracht mij weer in verbinding met de natuur en heeft voor mij een proces geopend van aarden, waar ik al een tijdje naar verlangde, maar deze weg zelf openen lukte niet. In de retraite gebeurde dit op een veilige, natuurlijke en zachte manier. Het heeft voor mij een prachtig en krachtig begin geopend van een nieuw proces. Ook heb ik weer een nieuwe blik op alles om mij heen, weer als een kind vol verwondering :-).
– Sophie

Deze retraite gaf me rust en verstilling en tegelijkertijd energie door de inzichten die ik via de natuur kreeg, door de helende werking van de natuur zelf en de natuurlijke begeleiding (goede vragen en verzorging) van Marije (Geenevasen) zelf.
– Marije Veenkamp

De retraite bracht mij verbinding tussen lichaam, geest en ziel. En veel rust van binnen met een heldere kijk op van alles wat nu speelt in mijn leven. Door de veilige bedding die Marije creëerde, was er ruimte om wat zich aandiende te verwelkomen. Het was echt een kadootje om te ervaren. Wat ik ook bijzonder vond, was dat ik veel beter contact kon maken met mijn lichaam, ook doordat je steeds uitnodigde om goed te voelen wat in het moment de juiste plek, houding was.
Ik vond de rituelen prachtig en verhelderend. Doordat je vragen stelde en de natuur daarin betrok, ging mijn eigen proces naar een dieper niveau. En dat zag ik ook in de groep, waardoor het versterkt werd bij iedereen.
– Monique Oude Vrielink

Praktische informatie en inschrijven

Plaats
Deze natuurretraites vinden plaats op Ecolonie, in en rondom de prachtige vallei van de rivier de Ourche in de Lage Vogezen in Frankrijk (vanaf Maastricht ongeveer 400 km). Ecolonie biedt diverse overnachtingsmogelijkheden (tent, gites of hotel). Ook kun je als je dat wilt tegen betaling mee eten met de heerlijke biologische keuken. Direct grenzend aan Ecolonie grenst de adembenemende wolvenvallei, en van de mooiste plekken om te bosbaden.

Data & Tijd
Data: 11 t/m 15 september 2023
Het is aan te raden de zaterdag of uiterlijk de zondag ervoor al te arriveren.
Cursustijden: 3 ochtenden op maandag, donderdag en vrijdag van 09.30 – 12.30 uur en een hele dag op dinsdag (van 9.30 uur tot ongeveer 15.30 uur). Op donderdagmiddag werken we van 15.30 – 17.30 uur mee in de tuinen van Ecolonie, om zo iets terug te geven aan dit mooie gebied en de gemeenschap van een andere kant te leren kennen. De woensdag is een vrije dag. Afhankelijk van de behoefte van de groep is in overleg de mogelijkheid om samen Source du Planey te bezoeken, 30 minuten rijden vanaf Ecolonie.

Weersomstandigheden
Het bos is altijd heerlijk en voedend, of het nu regent of de zon schijnt. Slecht weer bestaat wat mij betreft dus niet (slechte kleding overigens wel ;-).  De retraite gaat dus door onder alle weersomstandigheden, behalve bij noodweer. In dat geval word je tijdig bericht.

Wat neem je wel/niet mee?
Het is raadzaam om goede waterdichte wandelschoenen en ontspannen kleding te dragen en voldoende drinkwater, regenkleding (geen paraplu) en een handdoek of matje om op te zitten mee te nemen. Je telefoon en je fototoestel kun je het beste uitzetten of thuis laten. Ook kun je beter geen parfum of aftershave op doen (als je dat al van plan was ;-)), dan ruiken we het bos beter.

Kosten
295 euro voor het gehele programma, exclusief overnachting en maaltijden.

Reserveren
Reserveren voor 11 t/m 15 september 2023: Zowel deze retraite als je logies boek je zelf direct via www.ecolonie.eu. Hier kun je kiezen tussen een overnachting in een tent, gite of hotelkamer. Ook kun je desgewenst maaltijden bijboeken. Indien je deze retraite boekt, kun je mij dan via info@rhythmsofnature.nl laten weten dat je deze reservering hebt gedaan?

Meer informatie / Aanmelden
Wil je graag mee maar heb je nog vragen? Stuur mij een mailtje naar info@rhythmsofnature.nl, zodat ik je vragen kan beantwoorden en kan laten weten of er nog plek is. De retraites gaan door bij minimaal 5 personen.