Jaarcursus Rhythms of Nature

The clearest way into the Universe is through a forest wilderness.

– John Muir


Door een jaar lang met een vaste regelmaat bewust met de ritmische cyclus in de natuur te verbinden, leer je je eigen natuurlijke ritmes beter kennen. Die worden dan als een natuurlijke leidraad in je leven, waarop jij het beste kunt gedijen en van waaruit je heldere keuzes kunt maken in je leven, die aansluiten bij wie je werkelijk bent.

Herontdek het oerritme in de natuur en jezelf
Het natuurlijke ritme was voor oude natuurvolken als een hartslag, die de maat van de jaargetijden, maar ook het leven aangaf. Met dit oerritme sloten zij aan op de universele cyclische beweging die in alles aanwezig is en belangrijke momenten in het jaar, de maand en de dag markeerde. Door opnieuw met dit oerritme in contact te komen, ontvouwt je leven zich van binnen uit op een heel natuurlijke wijze. Deelnemers ervaren dit als een pelgrimstocht door de natuur en door zichzelf.

Inhoud Jaarcursus

Wat?
Tijdens een serie van acht cursusdagen in het bos volg je een jaar lang de cadans van de natuur in een kleine groep natuurliefhebbers (maximaal 8) onder begeleiding van Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku en gecertificeerd Natuurcoach. Ongeveer ieder zes – acht weken dompel je je onder in het ritme van het seizoen en vier je de bijbehorende natuurfeesten met haar rituelen, die zowel afkomstig zijn uit de traditie van oude natuurvolkeren als de antroposofie. De dagprogramma’s en biologische maaltijden ondersteunen je hierin.

Voor wie?
Wil je meer in contact komen met jouw unieke natuurlijke ritme om van daaruit je leven verder vorm te geven? Wil je je verbinden met de jaarritmes van de natuur en ervaren welke ontdekkingen je die brengen? Of zoek je meer balans in je dagelijks leven? Dan sluit deze jaarcursus aan bij jou. Je bent van harte welkom, mits je goed ter been bent en een open mind hebt.

Data & Tijd
Ongeveer iedere zes weken vindt er een cursusdag op vrijdag plaats, die afgestemd is op het betreffende seizoen. We beginnen vlak voor 1 november, de dag waarop volgens de oude Kelten het nieuwe jaar begon, omdat zij geloofden dat al het nieuwe vanuit het donker, de stilte en het niet-weten ontstond. Zeven keer komen we op de cursusdag samen met de groep in het bos. Daarnaast is er voor iedereen één individuele sessie in het bos onder begeleiding van Marije Geenevasen, waarin alle ruimte is voor jouw persoonlijke reis.

 Praktische informatie

Cursusdata voor 2021-2022 op vrijdagen
Gezamelijke cursusdagen in het bos:
29 oktober 2021, 10 december 2021, 18 maart 2022, 29 april 2022, 24 juni 2022, 26 augustus 2022 en 30 september 2022.

Individuele sessie in het bos:
Iedere deelnemer ontvangt een individuele sessie rond de allerprilste lente op vrijdag 28 januari 2022 óf vrijdag 4 februari 2022. Tijden worden onderling afgestemd. Tijdens deze individuele sessies ga je onder begeleiding van Marije Geenevasen twee uur lang het bos in en zul je ervaren hoe het bos jou toont wat er met de nieuwe levenscyclus in de natuur zich aan jou aandient om gemanifesteerd te worden. Dit is een beweging die van binnen uit ontstaat en in de voorgaande cursusdagen wordt voorbereid.

Tijden
Tijdens vijf cursusdagen zijn we in het bos van 9.30 – 15.30 uur, alleen met Midwinter (10 december) van 13.00 – 19.00 uur (deels binnen) en met Midzomer (24 juni) van 16.30 – 22.30 uur. De individuele sessies op 28 januari of 4 februari worden onderling afgestemd na aanmelding.

Plaats
De meeste cursusdagen vinden plaats in het Savelsbos, dat zich strekt van Eijsden tot Cadier en Keer (omgeving Maastricht, Limburg). Dit hellingbos heeft veel weg van een oerbos en bevat zeer oude delen, uitermate geschikt om je op een dieper niveau te verbinden met de natuur. Een enkele keer zijn we in een ander bos in Zuid-Limburg. Alle locaties zijn goed per auto bereikbaar; met het openbaar vervoer kom je er ook, maar duurt het iets langer.

Weersomstandigheden
Het bos omringt je altijd met natuurlijke ritmes, of het nu regent of de zon schijnt. Wat ons betreft bestaat slecht weer dus niet (slechte kleding overigens wel ;-)). De cursusdagen gaan dus in alle gevallen door, behalve bij noodweer. In dat geval word je tijdig bericht. Ook onder lock-down omstandigheden gaan we het bos in, soms opgesplits in kleinere groepen. Juist in deze tijd is het zeer heilzaam in de natuur te zijn. Om deze reden vindt deze cursus niet online plaats.

Investering
Je investering voor de jaarcursus 2021-2022 is 895 euro. Hiervoor ontvang je:
– zeven cursusdagen in de natuur, begeleid door Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku en Natuurcoach
– een individuele sessie van twee uur in het bos, begeleid door Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku en Natuurcoach
– afgestemd programma per cursusdag, inclusief een bosbad & de viering van het betreffende jaarfeest met bijbehorende rituelen
– inspiratie na iedere cursusdag met uitnodigingen tot extra verdieping en natuurrecepten
– een verrassings-workshop op een van de cursusdagen in de natuur
– tijdens iedere cursusdag word je getrakteerd op verse biologische vegetarische lunches met onder andere bossoep, bosthee en een gezonde versnapering, die aansluiten bij het betreffende seizoen/jaarfeest.
– ook tussen de cursusdagen in ben ik bereikbaar voor vragen over je reis door de natuur en jezelf

 

Herontdek het oerritme in de natuur en jezelf
De jaarcursus 2021-2022, die eind oktober 2021 start, zit vol.
Je kunt je wel aanmelden voor de wachtlijst.
Mocht er geen plek vrij komen, dan houd ik je als een van de eersten op de hoogte
van nieuwe data bij de eerstvolgende jaarcursus.

Herontdek het oerritme
in de natuur en jezelf
De jaarcursus 2021-2022, die eind oktober 2021 start, zit vol.
Je kunt je wel aanmelden voor de wachtlijst.
Mocht er geen plek vrij komen, dan houd ik je als een van de eersten op de hoogte
van nieuwe data bij de eerstvolgende jaarcursus.