Jaarcursus Rhythms of Nature

The clearest way into the Universe is through a forest wilderness.

– John Muir


Door een jaar lang met een vaste regelmaat bewust met de ritmische cyclus in de natuur te verbinden, leer je je eigen natuurlijke ritmes beter kennen. Die worden dan als een natuurlijke leidraad in je leven, waarop jij het beste kunt gedijen en van waaruit je heldere keuzes kunt maken in je leven, die aansluiten bij wie je werkelijk bent.

Herontdek het oerritme in de natuur en jezelf
Het natuurlijke ritme was voor oude natuurvolken als een hartslag, die de maat van de jaargetijden, maar ook het leven aangaf. Met dit oerritme sloten zij aan op de universele cyclische beweging die in alles aanwezig is en belangrijke momenten in het jaar, de maand en de dag markeerde. Door opnieuw met dit oerritme in contact te komen, ontvouwt je leven zich van binnen uit op een heel natuurlijke wijze.

Inhoud Jaarcursus

Wat?
Tijdens een serie van acht cursusdagen in het bos volg je een jaar lang de cadans van de natuur in een kleine groep natuurliefhebbers (maximaal 8) onder begeleiding van Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku. Iedere zes weken dompel je je onder in het ritme van het seizoen en vier je de bijbehorende natuurfeesten met haar rituelen, die zowel afkomstig zijn uit de traditie van oude natuurvolkeren als de antroposofie. De dagprogramma’s en biologische maaltijden ondersteunen je hierin.

Voor wie?
Wil je meer in contact te komen met jouw unieke natuurlijke ritme om van daaruit je leven verder vorm te geven? Wil je je verbinden met de jaarritmes van de natuur en ervaren welke ontdekkingen je die brengen? Of zoek je meer balans in je dagelijks leven? Dan sluit deze jaarcursus aan bij jou. Je bent van harte welkom, mits je goed ter been bent en een open mind hebt.

Data & Tijd
Ongeveer iedere zes weken vindt er een cursusdag op vrijdag plaats, die afgestemd is op het betreffende seizoen. We beginnen vlak voor 1 november, de dag waarop volgens de oude Kelten het nieuwe jaar begon, omdat zij geloofden dat al het nieuwe vanuit het donker, de stilte en het niet-weten ontstond.

Praktische informatie

Cursusdata voor 2020-2021 op vrijdagen
30 oktober 2020, 11 december 2020, 5 februari  2021, 19 maart 2021, 30 april 2021, 25 juni 2021, 27 augustus 2021 en 24 september 2021. De cursus voor 2021-2022 start eind oktober/begin november 2021. Data zijn nog niet bekend en volgen in de lente. Wil je hiervan als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan hieronder aan!

Tijden
Tijdens zes cursusdagen zijn we in het bos van 9.30 – 15.30 uur, alleen met Midwinter (11 december) van 13.00 – 19.00 uur (deels binnen) en met Midzomer (25 juni) van 16.30 – 22.30 uur.

Plaats
De meeste cursusdagen vinden plaats in het Savelsbos, dat zich strekt van Eijsden tot Cadier en Keer (omgeving Maastricht, Limburg). Dit hellingbos heeft veel weg van een oerbos en bevat zeer oude delen, uitermate geschikt om je op een dieper niveau te verbinden met de natuur. Een enkele keer zijn we in een ander bos in Zuid-Limburg. Alle locaties zijn goed per auto bereikbaar; met het openbaar vervoer kom je er ook, maar duurt het iets langer.

Weersomstandigheden
Het bos omringt je altijd met natuurlijke ritmes, of het nu regent of de zon schijnt. Wat ons betreft bestaat slecht weer dus niet (slechte kleding overigens wel ;-)). De cursusdagen gaan dus in alle gevallen door, behalve bij noodweer. In dat geval word je tijdig bericht.

Investering
Je investering voor de jaarcursus 2021-2022 is 895 euro. Hiervoor ontvang je:
– acht cursusdagen in de natuur, begeleid door Marije Geenevasen, gecertificeerd Gids Shinrin-Yoku en Natuurcoach
– afgestemd programma per cursusdag, inclusief een bosbad & de viering van het betreffende jaarfeest met bijbehorende rituelen
– inspiratie na iedere cursusdag met uitnodigingen tot extra verdieping
– een verrassings-workshop op een van de cursusdagen in de natuur
– tijdens iedere cursusdag word je getrakteerd op verse biologische vegetarische lunches met onder andere bossoep, bosthee en gezonde versnapering, die aansluiten bij het betreffende seizoen/jaarfeest.

Herontdek het oerritme in de natuur en jezelf
De Jaarcursus zit voor 2020-2021 zit VOL.
Heb je interesse voor 2021-2022? Meld je dan aan als geïnteresseerde,
dan ontvang je als eerste de mogelijkheid tot inschrijven zodra nieuwe data bekend zijn.

Herontdek het oerritme
in de natuur en jezelf
De Jaarcursus 2020-2021 zit VOL.
Heb je interesse voor 2021-2022? Meld je dan aan als geïnteresseerde,
dan ontvang je als eerste de mogelijkheid tot inschrijven zodra nieuwe data bekend zijn.